Sarea de Himalaya …. nu-i din Himalaya

Articol din categoria: Despre ce scriu ?

Indragita si recomandata sare de culoare roz, cunoscuta cu numele de sare de Himalaya si comercializata in toate formele, sare de bucatarie, sare de baie, masca pentru fata, diferite cosmetice, lampi cu sare, etc. nu are nici o legatura cu catena muntoasa din Himalaya.
 
Tot ce e pe piata vine din Pakistan din Khewra salt mine.
 
Sarea de “Himalaya”, care nici macar nu este din Himalaya, ci dintr-un tinut din Pakistan aflat la 200 de km de Himalaya, dar care este comercializata insa sub acest nume, tocmai pentru a induce oamenii in eroare: caci subconstientul lucreaza, iar masivul Himalaya a devenit intr-un fel sinonim cu Hunza, cu sanatatea perfecta, cu o viata lunga. Daca nu suntem dispusi sa renuntam la sare, va asigur ca o sare bruta de la Targu-Ocna, are exact aceleasi efecte asupra sanatatii ca si cea din Pakistan – doar ca puteti sa o procurati la un pret mult, mult mai mic! Da, da, salinele Targu- Ocna comercializeaza, ( intrebati la magazine gen plafar ), se numeste sare pentru uz industrial, adica pentru muraturi si panificatie SI NU ESTE IODATA ARTIFICIAL,  ACEASTA ESTE CEA MAI SANATOASA SARE, are iodul ei  de la mama Natura, alaturi de multe alte minerale.
 
Inca ceva despre sarea de “Himalaya”: culoare roz o da fierul, exact aceeasi sare o veti gasi si in Germania de exemplu( cand ii adauga fier ), la Bad Reichenall sau Berchtesgaden ( si cu siguranta si in alte parti ale lumii, poate chiar si in Romania ) – dar tot la o fractiune din pretul sarii de “Himalaya”. 
 
Dar cum si unde a inceput totul?
 
In anul 1990, in Germania, autoproclamatul biofizician Peter Ferreira a inceput sa centreze atentia asupra energiilor vindecatoare ale sarii de Himalaya care evident, spunea el, provine din regiunile muntoase ale Himalayei, neatinse de contaminarea umana si contine 84 de elemente chimice esentiale pentru sanatate noastra. Evident discursul s-a propagat si sarea de Himalaya a devenit o vedeta de vanzari din moment ce pretul sau era de 200 ori mai mare decat al sarii normale.
Mirosind afacera Ferreira nu s-a oprit aici, a organizat cursuri, conferinte, a inregistrat videouri si a scris o carte cu titlul “Water & Salt – Essence of Life” care in anul 2002 devine un best seller.
In cateva luni sarea a devenit faimoasa in Elvetia, Germania, Austria apoi Danemarca, Olanda, raspandindu-se in toata Europa.
In prezent sarea de Himalaya este constant in top 10 al celor mai vandute produse alternative de sanatate.
Uneori chiar, sarea de Himalaya este prezentata pe post de supliment alimentar, doar contine 84 de elemente necesare corpului nostru.
Daca si voi ati citit asa ceva aflati ca nu e deloc adevarat.
In primul rand Societatea Italiana de Nutritie Umana raporteaza nivelurile a 15 elemente care trebuiesc asumate zilnic. Unele dintre acestea, cum ar fi Cobaltul, le asumam numai in forma organica  in vitamina B12) in timp ce pentru altele exista inca pareri contradictorii privind rolurile in organism. Ceea ce stim cu siguranta e ca numarul de elemente chimice de care avem nevoie nu depaseste 24.
 
Si atunci de unde vine cifra 84?
 
Nu se stie si credem ca e doar o gaselnita a inventivului Ferreira.
Sarea roz contine o multime de alte elemente pe langa NaCl dar nici o revista stiintifica nu raporteaza mitica cifra 84 din compozitia acesteia. Si chiar daca sarea roz ar contine intr-adevar 84 de elemente, am vazut ca noi avem nevoie de maxim 24, deci, restul de 60 la ce ar folosi?
Ți-a plăcut ce ai citit? Click pe unul din butoanele de mai jos să ajungă și la alții

19 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    În mareea de obscurantism de 3 clase primare, trebuia sa mai apara si un cap limpede cu informatii stiintifice serioase. GO AHEAD, frate

  2. #3 Comentariu nou

    si unde gasesc sare româneasca neiodata ?

    • #4 Comentariu nou

      La salina… sau la angrouri ca sare grunjoasa. Se pune ulterior în râsnita pentru a o face fina. Sau la diferite magazine am gasit sare grunjoasa (niciodata fina) neiodata. Atentie : dupa ce te-ai obisnuit cu sarea iodata, sarea normala pare ca nu are gust….

    • Nicaieri……comunicati si ,,investigatorului,,de mai sus…!

  3. #6 Comentariu nou

    Catalin Vasile …….. sarea de Ocna are ceanura…….. cine a comercializat-o………. a fost acolo
    si a vazut cu ce se trateaza……… din pacate……… te rog nu mai fa antireclama la sarea de Himalaya care este mult dar mult superioara si se extrage manual si apropo are 90 si ceva de minerale nu 80 si ceva …….. du-o la laborator…….. cum au mai facut si altzii ………

  4. #7 Comentariu nou

    HAHAHAHAHAHAHA….ce tare e golding!!! Tu chiar existi pe bune??? Domnule Catalin Vasile! Jos palaria domnule. Tine-o tot asa! Uite inca o idee sau chiar doua: ghimbirul si turmericul. Romanul a trait sute de ani fara beneficiile lor si a fost de toate numai handicapat pizdificat nu… si apropos de tratarea sarii cu cianura: ! se scrie cianura, si e e prea scump in comparatie cu pretul sarii

  5. sarea grunjoasa pentru muraturi contine E536=Ferocianura de potasiu care este o sbstanta care impiedica granulele de sare sa se lipeasca fomand bulgari in ambalaj. verificati pe ambalaj, dar daca cumparati sare sub forma de bulgari (ca cele pentru animale) si le zdrobiti voi, acelea sigur sunt naturale si nu contin decat toate elementele naturale, inclusiv pamant.

  6. #9 Comentariu nou

    Nu exista comparatie intre sarea de Himalaya si celelalte. Una e sa te vada lumea iesind din magazin cu un borcan cu o chestie roz cu o denumire exotica si alta e sa te vada iesind cu o punga pe care scrie mai stiu eu ce salina. Sarea de Himalaya face fff bine la statutul social.

  7. #10 Comentariu nou

    Si de ce as crede ce zice nenea Catalin Vasile? E vreun specialist în sortimente de sare? N-am auzit. Eu cred, fara sa fiu atât de categoric precum „specialistul” nostru CV ca toata sarea e nociva pentru organism daca e consumata în cantitati mari. Din pacate ne-am obisnuit sa mâncam sarat si atunci cautam alternative despre credem noi c-ar fi mai sanatoase. Sa fiti „buni ca sarea-n bucate” 🙂

  8. #11 Comentariu nou

    Sare neiodata gasiti la magazinele alimentare in perioada cand se pun muraturile, toamna. Sarea este necesara organismului uman, dar nu in exces, ca toate alimentele, de altfel. O viata echilibrata si o alimentatie sanatoasa, acesta este secretul ! Nu sarea de Himalaya ! Si consumati produse romanesti, sustineti economia si mancati mai sanatos !

  9. #13 Comentariu nou

    Intamplator, un medic neurolog mi-a spus acelasi lucru in urma cu doi ani, respectiv calitatea exceptionala a sarii din Tg.Ocna. Parafrazand un comentator, probabil esti mai kinki si mai fitos daca umbli cu ceva roz in borcan

  10. #14 Comentariu nou

    la magazine Plafar

  11. si eu sunt pro consumului … ??!?!?@! … whatever expresie o mai fi si asta … dar sunt pro consumului de produse romanesti : Iliescu , basescu , nastase , auchan , tarani prosti , moldoveni alcoolisti , antena3 , geoana , becali , sarea de himalaya romaneasca , mercedes romanesc , subaru de moldova , ……. io zic sa cantam imnul national .

  12. #17 Comentariu nou

    Pentru sustinerea celor scrise de CATALIN VASILE:

    Pass the Salt (But Not That Pink Himalayan Stuff)
    https://sciencebasedmedicine.org/pass-the-salt-but-not-that-pink-himalayan-stuff/

    Minerals in Himalayan Pink Salt: Spectral Analysis
    https://themeadow.com/pages/minerals-in-himalayan-pink-salt-spectral-analysis

  13. #18 Comentariu nou

    Ma bucur ca sunt romani ca voi !

  14. #19 Comentariu nou

    Desi in general sustin produsele romanesti, folosesc sare de himalaya in special pt ca are mai multe minerale si nu are nisip si pietricele cum are cea grunjoasa din comert. In plus, o gasesti destul de ieftin daca stii unde sa cauti (cam 3, 5 lei punga de 500 grame – si o punga ma tine luni de zile ca doar nu mananc cu lingura). Pacat ca nu se gaseste sare de-a noastra fara nisip…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.