31 octombrie – Halloween

halloween

Articol din categoria: Despre ce scriu ?

Intotdeauna m-am intrebat de unde si pana unde sarbatoarea asta cu Halloween-ul care se tine cam in toata lumea si mai ales la noi in Romania.

Halloween-ul se sarbatoreste in fiecare an pe 31 octombrie si este o sarbatoare originara in SUA, pe care romanii au imprumutat-o dupa anii ’90.

Desi este la origini o sarbatoare pagana, avand in vedere natura manifestarilor, aceasta sarbatoare a fost acceptata de biserica catolica si protestanta, deoarece in aceste culte, ziua tuturor sfintilor este sarbatorita la 1 noiembrie. Sarbatoarea de Halloween este atribuita americanilor, insa originile ei sunt europene.

Denumirea de Halloween (Hallowen) este, de fapt, prescurtarea de la All-hallow-evening (pe romaneste Ziua tuturor sfintilor). Cuvantul Halloween a fost utilizat pentru prima data in secolul al XVI-lea, in Scotia.

Specific sarbatorii de Halloween este dovleacul sculptat care reprezinta Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sarbatori copii se mascheaza in vrajitori, mumii sau alte personaje si colinda pe la case intreband  Trick or Treat ? ( Pacaleala sau dulciuri ? ) , ca o amenintare ca daca nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsa. In alte tari Halloween este serbat prin parade si carnavaluri.

Lanterna lui Jack este un dovleac sculptat manual, adoptat in mod traditional in tarile anglo-saxone in timpul Halloween-ului. O data ce s-a taiat partea de sus a dovleacului pentru a forma un capac si scoasa pulpa interioara, se poate sculpta pe partile laterale o fata monstruoasa sau una comica. Pentru a crea efectul de lanterna, se poate pozitiona o sursa de lumina ( de obicei se pune o lumanare ) in interiorul dovleacului.

Lanterna lui Jack, inainte de descoperirea Americii, se facea dintr-un nap de mari dimensiuni. Din moment ce aceasta traditie a ajuns in America intr-un moment de foamete, in loc de a folosi napi s-au folosit dovleci, deoarece acestia erau mai prezenti.

sarbatoare halloween

Ți-a plăcut ce ai citit? Click pe unul din butoanele de mai jos să ajungă și la alții

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.