Agentul secret Certificat Energetic

Buna ziua,

Multi dintre voi poate ma cunoasteti, multi poate nu, asa ca am sa ma prezint cum trebuie: ma numesc Agentul cu nume de cod nu tocmai secret ” Certificat energetic .

Ce fac eu ?

Misiunea mea este destul de simpla, antrenanta si chiar foarte placuta: ofer certificate energetice pentru cladirile care se construiesc, se vand, se inchiriaza sau sunt supuse unor renovari majore. Stiu….am un job excelent si care nu ma lasa sa ma plictisesc niciodata  !

Sigur daca nu ati auzit de mine va intrebati ce este acela un certificat energetic  . Pai nimic mai simplu  ! Tot ce trebuie sa stiti este ca acest certificat este un document tehnic, care atesta performanta energetica a cladirii sau apartamentului prin compararea acesteia cu cladirea / apartamentul de referinta stabilita prin metodologie. Pe langa acest aspect, mai si incadreaza cladirea / apartamentul intr-o clasa de performanta energetica.

Cum decurge o autorizare ?

Si aici totul este relativ simplu: Proprietarul apeleaza la mine, agentul ” Certificat energetic”, eu ii solicit anumite documente, iar in baza lor voi intocmi un Certificat de Performanta Energetica si voi dispune daca este cazul si un set de masuri necesare pentru a imbunatatii calitatea energetica a cladirii pentru care solicitati certificarea.

Sigur va intrebati ce documente aveti nevoie pentru certificatul energetic asa ca scurtam suspansul si o sa va spun ca aveti nevoie de:

  • Actul de proprietate al cladirii / extrasul de carte funciara
  • Fisa cadastrala sau releveul cladirii / apartamentului
  • Date privind caracteristicile echipamentelor de incalzire, conductelor de incalzire si apa calda menajera, contorizarea energiei termice si date despre peretii exteriori, terasa, acoperisul, etc.

 

Cat costa ?

Analiza si calculele specifice determinarii consumului de energie al unei cladiri sunt facute tot de un auditor energetic si sunt incluse intr-un document oficial denumit Certificat de performanta energetica. Stiu….suna pompos, dar face parte din fisa postului meu si ma face sa fiu sobru si serios mereu  . Asa ca daca vorbim de costul unei certificari energetice nu exista un pret fix. Acesta variaza si in functie de suprafata apartamentului sau suprafata si destinatia cladirii.

Prin urmare, acest Certificat energetic ieftin de cele mai multe ori este o dovada a calitatii  sau mai bine spus eficienta cladirii si ofera o imagine de ansamblu asupra costurilor de intretinere.

De ce avem nevoie totusi de acest certificat energetic ?

Acest document iti trebuie pentru inscrierea rolului fiscal al cladirii ( chiar si numai a unei parti din cladire ). Orice act de vanzare sau inchiriere care are loc fara existenta acestui certificat energetic este declarat nul.
Asa ca, daca ai o proprietate si vrei sa o vinzi sau sa o inchiriezi nu mai sta pe ganduri si contacteaza-ti Agentul ” Certificat Energetic ” si grija ta gaseste rezolvare in mainile mele  .

  • Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2017 
0 Comentarii

    Lasa un comentariu

    Scroll Up