ASF a lansat un ghid de bune practici aplicabil furnizorilor de servicii financiare nebancare

autoritatea de supraveghere financiara

Articol din categoria: Despre ce scriu ?

Autoritatea de Supraveghere Financiara a lansat un ghid de bune practici aplicabil furnizorilor de servicii financiare nebancare.

Autoritatea de Supraveghere Financiara s-a infiintat in anul 2013 ca autoritate administrativa autonoma, de specialitate, cu personalitate juridica, independenta, autofinantata si isi exercita atributiile prin preluarea si reorganizarea tuturor atributiilor si prerogativelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (C.S.A.) si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (C.S.S.P.P.).

Prezentul Ghid isi propune prezentarea intr-o forma concisa si usor accesibila a reperelor ce trebuie respectate, pentru a presta serviciile in acord cu prevederile legale, cu scopul de a asigura un nivel ridicat de informare si protectie a consumatorilor pentru o buna functionare a pietei.

Consumatorul are dreptul de a fi informat in mod complet si corect asupra caracteristicilor esentiale ale produselor/serviciilor ce ii sunt ofertate, astfel incat decizia luata sa fie in cunostinta de cauza si astfel sa poata corespunde cat mai bine nevoilor sale.

Avand in vedere multitudinea ofertarii, alegerea consumatorului trebuie facuta in cunostinta de cauza si sa aiba la baza principiul transparentei si al corectitudinii.

Consumatorul are dreptul de a primi informatii de la furnizorii de servicii financiare nebancare pentru intelegerea produselor si serviciilor comercializate de acestia, printr-un sistem facil si gratuit si de a accesa atat sistemul de petitii, cat si pe cel de solutionare a litigiilor.

In relatia cu consumatorii, entitatile vor da dovada de integritate si transparenta in furnizarea produselor si serviciilor. Pentru intelegerea caracteristicilor produselor, se va folosi o exprimare concisa a termenilor uzitati si, pe cat posibil, o adresabilitate usoara.

Ghidul de bune practici se aplica entitatilor pietelor financiare nebancare ( piata de asigurari, piata de pensii private si piata de capital ) ce sunt supuse reglementarii si supravegherii ASF, respectiv oricarui contract incheiat intre un comerciant / profesionist si un consumator de instrumente, produse sau servicii financiare comercializate pe aceste piete, inclusiv agentilor de asigurare subordonati si activitatilor de bancassurance.

Prezentul Ghid nu se aplica activitatilor de reasigurare sau investitorilor profesionali.

Textul integral al ghidului de bune practici se poate descarca de  aici sau direct de pe site-ul asfromania.ro

Ți-a plăcut ce ai citit? Click pe unul din butoanele de mai jos să ajungă și la alții

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.