Asigurarea de raspundere pentru pratici gresite ale angajatorului

ASIGURAREA DE RASPUNDERE PENTRU PRACTICI GRESITE ALE ANGAJATORULUI

Uneori, angajatorii nu sunt constienti cat de vulnerabili pot fi, atat in fata inspectorilor de munca, de la care pot primi amenzi sau sanctiuni pentru fapte, aparent minore, dar mai ales in fata propriilor angajati care ii pot chema in instanta in baza legislatiei muncii.

Desigur, necunosterea legii nu ii scapa de raspunderea legala.

Un exemplu ar putea fi: angajatorul nu a eliberat o adeverinta angajatului.

Statistic s-a observat ca in perioada de instabilitate economica, care are efecte asupra angajatilor si a angajatorilor, creste si numarul litigiilor in munca si a proceselor dintre angajati si angajatori.

De cele mai multe ori, cauza invocata este o practica gresita a angajatorului.

Pentru astfel de situatii, RITTER Broker va ofera o asigurare de raspundere civila dedicata companiilor, ce ofera protectie pentru un angajator in legatura cu practicile ale acestuia in ceea ce priveste aplicarea legislatiei de munca.

Astfel de riscuri exista, pot deveni realitati, iar pentru companii este important sa inteleaga modul in care o astfel de polita de asigurare poate constitui o protectie pentru managementul companiilor.

“Asigurarea de raspundere pentru practice gresite ale Angajatorului” –  EPLI – Employment Practice Liability Insurance, reprezinta o forma relativ noua de asigurare in Romania, care ofera, asa cum mentionam, protectie pentru un angajator in legatura cu practicile ale acestuia in ceea ce priveste aplicarea legislatiei de munca.

Aceasta polita de asigurare acopera raspunderea unei companii precum si a managerilor acesteia, decurgand din calitatea acestora de angajator sau potential angajator, pentru pierderi pe care le pot inregistra ca urmare a solicitarilor de despaguibiri primite de la angajati, fosti angajati sau potentiali angajati.

Faptele culpabile acoperite de aceasta asigurare constau in Practici Gresite ale Angajatorului”, printre care se numara:

 • concedierea sau incetarea nelegala a unui raport de munca;
 • inducerea in eroare, prin declaratii false, a unui angajat,  in derularea raporturilor de munca, sau a unui aplicant;
 • furnizarea de referinte incorecte despre un angajat la solicitarea altui angajator cu care angajatul se afla in proces de recrutare;
 • discriminarea la locul de munca;
 • hartuirea la locul de munca;
 • umilirea, defaimarea ori invadarea vietii private la locul de munca;
 • practici gresite utilizate la angajare;
 • privarea pe nedrept de oportunitati in cariera, angajare sau promovare;
 • neglijenta sau inegalitate in procesul de evaluare;
 • defaimare

 

Printre companiile cu un grad ridicat de expunere la acest risc si care pot reprezenta clienti pe care ii puteti lua in considerare, am identificat cateva domenii: Productie si Comercializare, Consultanta, Servicii Management, Comunicatii, Publicitate   (Media/Advertising), Servicii Relatii Clienti (Call Center), Servicii de Informatii, Servicii IT, Cercetare si Dezvoltare,  Organizare Evenimente, Prestari Servicii, Constructii, Servicii mentenanta, Servicii Depozitare, Antreprenoriat, Arhitectura si Inginerie.

Desigur, aceasta lista are un caracter de recomandare, fiecare companie cu un numar relevant de angajati avand riscul de a fi chemata in instanta de catre un angajat.

O astfel de asigurare ar trebui privita ca o necesitate.

La evaluarea unei companii, inante de a fi luata in asigurare, este important sa tineti cont de cateva aspecte esentiale, respectiv:

 • Are o situatie financiara stabila, nu a inregistrat recent fuziuni sau achizitii
 • Are o experienta mai mare de 3 ani in domeniul actual de activitate
 • Are un departament de resurse umane separat
 • Nu urmeaza sa se inchida, sa faca disponibilizari ale angajatilor
 • Are un numar maxim de angajati de 200 persoane
 • Nu are un istoric de daune, circumstante cunoscute care pot determina reclamatii, plangeri.

 

Daca doriti o oferta concreta si foarte avantajoasa puteti contacta echipa mea 

RITTER – Broker de Asigurare si Reasigurare

0374-600.700

 office@ritter.ro

0 Comentarii

Lasa un comentariu

Scroll Up