Cafeaua greceasca

Articol din categoria: Despre ce scriu ?

Cafeaua greceasca, potrivit studiior, ofera protectii impotriva bolilor cardiovasculare si te poate ajuta sa duci o viata mai lunga.

Care e secretul unei inimi sanatoase si al longevitatii ?

Poate fi o ceasca de cafea greceasca bauta zilnic. Un studiu recent a aratat ca locuitorii unei insule grecesti (numita Ikaria), care beau zilnic cafea greceasca fiarta se bucura de o sanatate mai buna a inimii. Ikaria este una dintre acele regiuni unde oamenii traiesc mult peste 90 ani.

In general, cafeaua – una din cele mai consumate bauturi din lume – este considerata a fi bautura cu cele mai mari niveluri de antioxidanti si polifenoli care protejeaza inima. Totusi, ceea ce face cafeaua greceasca sa fie superioara cafelei obisnuite sunt concentratia si modul de preparare.

Cafeaua greceasca este fiarta. Metoda fierberii a aparut in Yemen, in timpul antichitatii, inainte de aparitia filtrarii cafelei. Fierberea cafelei se practica si in Turcia si in Orientul Mijlociu. Aceasta metoda de fierbere creeaza o spuma pe care grecii o numesc kaimaki, ce da cremozitate si consistenta cafelei. Procesul de fierbere al cafelei extrage mai multi nutrienti din boabele de cafea decat metoda filtrarii.

Cafeaua greceasca este facuta din boabe de cafea Arabica, ce sunt macinate pana devin o pudra fina. Astfel, aceasta cafea elibereaza o concentratie mai mare de antioxidanti decat cafeaua obisnuita. Combinatia intre fierbere si macinare fina ii dau cafelei grecesti superputeri. In plus, contine mai putina cafeina decat o cafea obisnuita, asa ca este mai sanatoasa.

Este bogata in acid clorogenic, polifenoli, substante lipide si alti compusi buni pentru sanatatea inimii. Cafeaua greceasca protejeaza arterele, reduce riscul aparitiei diabetului si imbunateste sanatatea intregului corp.

Cafeaua greceasca si vasele de sange

Potrivit studiului, cei care beau cafea greceasca au vasele de sange mai sanatoase. Mai mult, cafeaua greceasca impiedica aparitia disfunctiei celulare endoteliale, adica a unei afectiuni a inimii, disfunctie care este letala pentru femei.

Functia endoteliata reprezinta sanatatea peretilor vaselor de sange. Endotelialul este format dintr-un strat subtire de celule din interiorul vaselor de sange care le ajuta sa se deschida si permit sangelui sa circule mai usor. Astfel, inima nu mai trebuie sa pompeze atat de mult sange in vase.

Daca endotelialul se inflameaza, se creeaza locuri unde se aduna placa artriala, ceea ce poate declansa un atac de cord. Cafeaua greceasca are o concentratie mare de proprietati care protejeaza inima. Astfel, se calmeaza inflamatia vaselor de sange, iar sangele poate circula liber.

Bea cafeaua in stilul grecesc

In Grecia, cafeaua este consumata de trei, pana la cinci ori pe zi, in cescute mici; in general, fiecare ceasca contine putin peste 100 mg de cafeina, ceea ce inseamna o cana si jumatate de cafea obisnuita.

Cafeaua greceasca se soarbe incet, in compania familiei si a prietenilor, in jurul meselor de acasa ori in cafenele. Reduce stresul si imbunatateste sanatatea cardiovasculara; in plus, grecii au o dieta mediteraneeana, bogata in peste, ulei de masline, fructe si legume. Toate acestea contribuie la o buna sanatate a inimii.

Fa-ti o cafea greceasca la tine acasa

Pentru a te bucura de beneficiile cafelei grecesti la tine acasa, urmeaza pasii de mai jos:
• Va trebui sa faci o cantitate pentru doua cani.
• Vei face cafeaua intr-un ibric numit Briki.

Mai ai nevoie de:
• 2 cescute
• 2 linguri de cafea greceasca 
• 2 cani de apa rece

Daca nu ai un ibric Briki, poti folosi o tigaie mai adanca
Daca nu poti gasi cafea greceasca, ia espresso

Indicatii:
Adauga in ibricul briki doua cani de apa si doua linguri pline de cafea greceasca. Se prefera acest tip de ibric, deoarece este mai larg la fund decat la varf. Astfel, se creeaza cantitatea adecvata de spuma ce ofera gustul unic al acestei cafele. Amesteca de patru sau cinci ori. Adu incet cafeaua la punctul de fierbere (traditia greaca spune ca vei avea tot atatia bani cate bule se formeaza cand fierbi cafeaua).

Cand se formeaza un inel de spuma in jurul varfului, cafeaua e aproape gata. Pune-o deoparte, pentru a nu da in foc (potrivit unei alte superstitii, daca da cafeaua in foc, vei avea ghinion). Imparte spuma in mod egal in cele doua cani si apoi pune restul de cafea. Asteapta sa se aseze cafeaua inainte de a o bea. Cafeaua greceasca este consistenta si foarte tare si, de obicei, se serveste cu un pahar de apa alaturi.

Nu se pune niciodata lapte in cafeaua greceasca, dar poti adauga indulcitori. De fapt, exista trei versiuni de cafea greceasca: versiunea de cafea greceasca neindulcita, numita sketos, cea indulcita moderat cu o lingurita de zahar, numita metrios, si cea indulcita cu doua lingurite de zahar, care se numeste glykos. Daca iti place cafeaua indulcita, poti aduga una sau doua lingurite de zahar ori indulcitor direct in ibric, inainte de a fierbe.

Cafeaua contine kahweol si cafestol, ce cresc nivelul colesterolului. Filtrele de hartie retin aceste substante. Daca ai probleme cu colesterolul, ar fi bine sa bei cafea la filtru in loc de cafea fiarta…

https://www.youtube.com/watch?v=TleH2q86O0M

Ți-a plăcut ce ai citit? Click pe unul din butoanele de mai jos să ajungă și la alții

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.