Culpa comună în cazul unui accident rutier

Culpa Comună

Timp de citire: 2 minute

            CE ESTE CULPA COMUNĂ?      

          Culpa comună, deși in general un eveniment mai rar, este atunci când tu și un alt participant în trafic faceți accident,  produceți daune și amândoi sunteți vinovați. De exemplu, dacă ai parcat masina necorespunzător, la mai puțin de 25 de metri de o intersecție și un alt participant în trafic o lovește, producând astfel daune.

          Din punct de vedere al despăgubirii se procedează astfel: în cazul în care fiecare aparține unei societăți de asigurări distincte, iar dauna individuală este să presupunem, de 1000 lei, culpa comună însemană un ajutor de 500 lei de la societatea de asigurări a celui care ți-a avariat autovehiculul, iar celălalt păgubit va primi suma de 500 lei, ca despăgubire, de la societatea ta de asigurări. Diferența de 500 lei rămași, va fi platită, individual, cu banii proprii in momentul reparării autovehiculului.

          Exemplele pot varia in funcție de context, însa metoda de abordare rămâne la fel.

            CUM PROCEDĂM CÂND NU ȘTIM CINE ESTE VINOVAT?

          Cea mai bună abordare in cazul in care este neclar cine este vinovat e să nu vă grăbiți într-un constat amiabil de accident, ci să apelati la ajutorul specializat al poliției, aceasta putând decide cine este vinovatul sau dacă este un caz de culpă comună.

         Există cazuri in care polițistul poate stabili procentul vinovăției, acesta nu va mai fi de 50%, putând varia. Aceste situații, însă, sunt rare din cauza dificultății sabilirii procentului de vinovăție de către polițist.

         Am realizat și un clip pe youtube despre Culpa Comună, iar canalul nostru de youtube RITTER Broker TV, abordează diferite subiecte din domeniul asigurărilor de care ai putea avea nevoie și pe care probabil nu le știi.

         Abonează-te la canalul nostru de youtube folosind acest link.

         Te așteptăm cu drag și acolo!

 

1 Comentarii
  • Foxi

    Răspunde

    Exista si cazuri in care vine politistul la fata locului pentru constatare si nu e in stare sa decida care este vinovatul!

Lasa un comentariu

Scroll Up