La multi ani Sfintilor !

Articol din categoria: Despre ce scriu ?

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt praznuiti de catre Biserica Ortodoxa la data de 29 iunie a fiecarui an. Acestia sunt sarbatoriti impreuna datorita faptului ca ambii s-au savarsit la Roma. Sfantului Apostol Pavel a fost decapitat din porunca imparatului Nero, in anul 67, iar Sfantul Apostol Petru a fost rastignit cu capul in jos tot in anul 67, pe 29 iunie.

Petru si Pavel sunt considerati discipolii lui Iisus care au contribuit cel mai mult la raspandirea crestinismului in lume.

Petru si Pavel sunt considerati discipolii lui Iisus care au contribuit cel mai mult la raspandirea crestinismului in lume.
 

Sfantul Apostol Petru fiul lui Iona si fratele Apostolului Andrei, s-a nascut in Betsaida Galileei. Numele sau iudeu era Simon, insa Mantuitorul il va numi Chifa (piatra). Dupa o pescuire minunata pe lacul Ghenizaret, este chemat sa devina “pescar de oameni”. Marturiseste in numele apostolilior dumnezeirea lui Hristos, dar se si leapada de Hristos cand El este prins spre a fi rastignit. Dupa Inaltarea Domnului, Petru ia cuvantul in adunarea ucenicilor si aleg ca apostol pe Matia in locul lui Iuda. In ziua Cincizecimii, dupa predica Sfantului Apostol Petru, se boteaza trei mii de persoane.

Sfantul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei, din neamul Veniamin. Sfantul Pavel a fost elevul invatatului Gamaliel. Pavel locuia in Tars si lupta impotriva crestinilor. Sfantul Apostol Pavel a participat la uciderea arhidiaconului Stefan. Pe calea Damascului i se arata Hristos intr-o lumina orbitoare si il mustra: “Saule, Saule de ce ma prigonesti?”. Se converteste si primeste botezul de la Anania, episcopul Damascului. Sfantul Apostol Pavel a pornit in trei mari calatorii misionare si a scris 14 epistole care se gasesc in Sfanta Scriptura. A fost decapitat din porunca imparatului Nero, in anul 67.

Ziua de 29 iunie aduce cu sine o serie de traditii si obiceiuri. Sfantul Petru este patronul agriculturii si raspunde de starea recoltelor, patroneaza caldura si pedepseste cu tunete si grindina pe cei ce-l nesocotesc. Se spune ca atunci cand Sfantul Petru plesneste din bici sar din acestea scantei care, odata cazute pe pamant, se transforma in licurici. O alta legenda populara spune ca atunci cand oamenii se indeparteaza de credinta Sanpetru cheama balaurii si incepe sa porneasca grindina asupra acestora. Se spune ca in ziua Sfintilor Petru si Pavel, privighetorile si cucii nu mai canta si se transforma in soimi, ea revenind la forma initiala in ziua de Buna Vestire.

Traditia spune ca in ziua sarbatorii de Sfintii Petru si Pavel, oamenii obisnuiesc sa dea de pomana pentru sufletele celor adormiti – aceasta sarbatoare mai poarta numele popular si de Mosii de Sanpetru. Conform traditiei romanesti de ziua Mosilor de Sanpetru sau de Vara, femeile impart ulcele cu apa, pentru ca cei adormiti sa aiba ce bea pe lumea cealalta.

Tinand cont sau nu de traditii, eu le urez la multi ani fericiti si cat mai frumosi tuturor celor care astazi isi serbeaza ziua numelui  !

Ți-a plăcut ce ai citit? Click pe unul din butoanele de mai jos să ajungă și la alții

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.