Asigurarea obligatorie de locuinta – instrument financiar de protectie si nu o taxa

Nu mereu cetatenii percep asigurarea obligatorie de locuinta ca un instrument financiar de protectie, in cele mai multe cazuri acestia percep asigurarea obligatorie ca pe un impozit sau ca pe o taxa impusa de stat si atunci abordeaza mult mai superficial semnarea contractului de asigurare.

Spre deosebire de taxe si impozite, care sunt folosite pentru a finanta toate serviciile publice oferite de catre stat si nu au destinatie anume, primele de asigurare incasate au o destinatie exclusiva aceea de a constitui fondul din care se vor plati despagubiri asiguratilor in caz de dezastru.

Asigurarile reprezinta cea mai simpla si cea mai accesibila solutie de protectie, in special pentru cetatenii care au venituri mici si medii, care nu are suficienta putere financiara sa isi repare sau sa inlocuiasca bunurile afectate.

In cazul asigurarilor non-auto, desi controversata, asigurarea obligatorie impotriva dezastrelor naturale PAD ce acopera daune produse constructiilor cu destinatia de locuinta de oricare dintre cele trei riscuri de catastrofe naturale inundatii, cutremur, alunecari de teren, este singura solutie viabila, in cazul Romaniei, de a finanta potentialele daune la locuinte provocate de catastrofe naturale.

In cazul politelor de asigurare obligatorie a locuintelor PAD pentru persoanele asistate social acestea vor fi acoperite de autoritatile statului.

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale PAID ii va despagubi in regim de urgenta pe toti proprietarii de locuinte care detin o polita de asigurare obligatorie valabila in cazul producerii unuei catastrofe naturale din cele mentionate mai sus si putem spune inca o data ca a fi asigurat print-o asigurare obligatorie insemna ca ai ales un instrument de protectie financiara.

De asemenea, societatile de asigurari au constituit rezerve de 16 mil. EUR care urmeaza sa fie eliberate pe masura ce dosarele de dauna vor fi rezolvate.

Proprietarii care nu-si asigura locuinta vor fi amendati de autoritatile locale cu pana la 500 RON. Cei neasigurati si afectati de unul din cele trei riscuri – cutremur, inundatie, alunecare de teren- nu vor mai primi ajutoare de la autoritati pentru refacerea gospodariilor afectate.

Tu ce crezi ca este ? O taxa sau o masura de protectie financiara ? 

1 Comentarii
  • Stefan

    Răspunde

    E taxa. Pentru ca e obligatorie. Si stim ce e in domeiul asigurarilor, falimente pe capete

Lasa un comentariu

Scroll Up