Ce trebuie sa stii cand conduci pe ploaie torentiala si grindina?

O ploaie torentiala cu grindina a provocat inundatii, duminica dupa-amiaza, in mai multe zone din Bucuresti.

In astfel de contexte, se recomanda sa conduceti prudent, la viteze mici, iar daca observati ca manevrarea masinii devine dificila, incetiniti treptat masina si urmariti cu atentie portiunile de drum pe care va deplasati pentru a va asigura ca apa nu este adanca. Viteza scazuta va va ajuta sa evitati crearea valurilor.

Daca vizibilitatea este scazuta, utilizati farurile. Pot exista situatii cand nu reusiti sa vedeti la mai mult de 100 de metri in fata. Specialistii recomanda si folosirea farurilor de ceata, dar si inlocuirea stergatoarelor de parbriz vechi sau deteriorate pentru ca si acestea pot afecta calitatea vizibilitatii.
Intotdeauna cand mergeti pe ploaie torentiala, pastrati o distanta dubla fata de masina din fata decat in mod uzual pentru ca distantele de oprire sunt mai mari in astfel de conditii.

Daca observati cantitati mari de apa pe carosabil, este bine sa va asigurati ca aceasta nu este adanca, sa conduceti incet si constant si sa permiteti soferilor care vin din sens opus sa treaca primii. Dupa ce iesiti din zonele cu apa, testati franele.

Evitati sa mergeti cu viteza mare prin apa pentru ca anvelopele pierd contactul cu drumul si poate aparea fenomenul de acvaplanare care duce la pierderea controlului masinii. Daca va regasiti intr-o astfel de situatie, e indicat sa tineti de volan si sa lasati acceleratia pana cand pneurile isi redobandesc aderenta.

Grindina reprezinta un fenomen meteo care dureza putin, dar poate provoca daune serioase masinii tale. Astfel, fiecare sofer trebuie sa stie ca poate si trebuie sa intreprinda cateva actiuni care pot fi eficiente in timpul situatiei de criza si cel mai important este sa reactioneze repede atunci cand apare acest fenomen. Priviti in jur! Trebuie sa gasiti rapid ceva ce va servi drept adapost sigur si sa opresti automobilul. Bunaoara va fi de folos acoperisul unei benzinarii, vulcanizari, parcari subterane de mall sau al terasei. Consecintele vor fi dezastruoase daca veti continua sa va deplasati cu viteza in timpul „bombardamentului” cu gheata.

Daca ai un sfat care crezi ca le vor prinde bine colegilor din trafic, nu ezita sa le lasi un comentariu mai jos !

0 Comentarii

Lasa un comentariu

Scroll Up