MAȘINILE INUNDATE – UN PERICOL PENTRU CUMPĂRĂTOR?

Articol din categoria: Despre ce scriu ?

Explozia pieței de mașini second-hand de pe teritoriul României a condus la un mediu mai propice ca oricând pentru apariția unei noi amenințări pe șoselele noastre – mașinile avariate de apă sau inundații, dar vândute drept bune.

Cu toții ne-am întâlnit de-a lungul timpului cu anunțuri care încep cu deja celebra sintagmă “ocazie, merită văzut”. Problema este că în 9 din 10 cazuri, acea “ocazie” este ori o exagerare grosolană, ori o metaforă care ascunde în spate o înșelătorie. Mai nou, pe lângă kilometraje date înapoi sau accidente anterioare neraportate de către vânzători, cumpărătorii de mașini second-hand trebuie să se ferească și de vehicule care-au suferit avarii de la inundații sau apă.

Acum vine firesc întrebarea unui potențial cumparator de mașină avariata de inundație sau apă: “ La urma urmei, de ce este așa de rău dacă un autoturism a fost inundat? Se usucă și gata! “

Problema este că o mașină care a fost implicată într-o inundație va suferi avarii serioase, care pot apărea dintr-o data la ceva vreme după incident și care vă pot pune în pericol viața, nu doar economiile. Cel mai grav este că cei mai mulți cumpărători nu știu că ar trebui să se ferească de acest fel de mașini mai tare decât oricare altele.

Un autoturism inundat nu va mai scăpa de umezeală, iar acea umezeală poate fi extrem de dăunătoare componentelor electronice, sistemelor mecanice și pot apărea erori. Mai mult, coroziunea produsă de impactul apei asupra unei mașini poate avea consecințe extrem de grave cum ar fi anularea airbag-urilor, blocarea volanului la viteze ridicate sau oprirea bruscă a motorului în timpul unei depășiri.

Dacă discutăm despre sănătatea ta, umeazeala dintr-un spațiu închis ( interiorul mașinii ) va forma mucegai și evident bacterii, iar pe un fond alergic sau poate pentru o persoană cu astm, asta poate însemna declanșarea unei crize ce poate să conducă la un accident.

O mașină care-a suferit daune de la apă este o mașină clar nesigură, iar achiziționarea acestor mașini ar trebui evitată cu orice preț, indiferent cât de “ atractiv” se prezintă și cât de ieftin costă.

Vestea bună este că ascunderea totală a daunelor provocate de apă este extrem de dificilă, dar nu imposibilă, astfel că trebuie să ai grijă la anumite detalii.

Ce poti face ca să descoperi daunele provocate de apă la orice mașină?      

  1. Folosește-ți nasul – o mașină care-a trecut printr-o inundație va prinde un miros specific de umezeală și mucegai, lucru care se simte.
  2. Fii atent la rugină – mașinile mai și ruginesc, evident, însă anumite locuri nu ar trebui să prezinte urme de rugină decât dacă vehiculul a fost inundat recent. Inspectează cu atenție balamalele ușilor, torpedoul, capetele șuruburilor ( mai ales dacă sunt la interior ), prinderilor portbagajului, fă un drive test cu mașina și încercă toate componentele electronice pentru că apa afectează puternic partea electrică a mașinii astfel că ai șanse bune să depistați avarii ascunse.
  3. Verifică uleiul – în cazul unei mașini care a fost inundată veți observa ca uleiul este mai lipicios decât în mod normal și de o culoare mai deschis. Cu cât uleiul este mai deschis la culoare, cu atât ar trebui să vă puneți mai multe semne de întrebare.
  4. Verifică filtrele de aer – filtrele de hârtie vor căpăta imediat pete de la apă, orice pată pe filtre care pare a fi de la apă este un semn rău ce trebuie să te pună pe gânduri.
  5. Apelează la un service auto – cel mai bun lucru de facut este să duci mașina la un service auto ca să fie inspectată pentru că un ochi de profesionist va vedea 100% o mașină care a suferit daune din pricina apei.

Înainte de achiziţionarea unei mașini second-hand, trebuie să aflii pe cât de posibil tot istoricul acesteia. Dacă maşina chiar a fost avariată de apă sau inundată şi a fost mutată dintr-o ţară în altă, clar că vânzătorii nu vor spune nimic despre acest lucru, însă raportul carVertical da.

Singura problemă este ca inspecția la service poate fi costisitoare. Așa că, înainte să faci acest pas și de a te scuti de o cheltuiala destul de mare, folosește decodorul VIN carVertical, care depistează orice fel de fraudă de genul datorită faptului că importurile se fac prin companii care colectează date, iar aceste date ajung și la carVertical. 

În felul acesta veți avea acces la toate informațiile de care aveți nevoie pentru a lua cea mai înțeleaptă decizie.

În clipul de mai jos îți arăt cum am depistat o mașină care a suferit avarii provocate de apă

Ți-a plăcut ce ai citit? Click pe unul din butoanele de mai jos să ajungă și la alții

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.