Stampila: utila, amuzanta sau necesara ?

Articol din categoria: Despre ce scriu ?

Stampilele si sigiliile se folosesc de secole, fiind instrumente de siguranta si autenticitate pentru actele oficiale.

Voi stiti de unde vine cuvantul ” stampila “?

Pai hai sa va povestesc: vine de la modul de cum erau sigilate scrisorile. Se punea o pata de ceara pe scrisoare si pana se intarea se aplica un obiect de forma unui inel. Acest lucru facea posibila identificarea expeditorului, prin forma stampilei, adica a sigiliului. Ideea folosirii stampilei si nu a hartiei sau alte dispozitive a fost prima oara sugerata de catre un englez pe nume Rowland Hill in 1830. El era convins ca utilizarea stampilelor postale ar reprezenta o crestere a utilizarii scrisorilor ceea ce avea sa avantajeze guvernul in a-si spori veniturile. El a mai sugerat de asemenea o mare schimbare in pretul expedierii unei scrisori. Deci prima forma a stampilei a fost sigiliul si da, dl Hill a identificat bine cresterea numarului de scrisori si implicit si sporirea veniturilor tarii  .

Stampila este perceputa in general doar ca un instrument folositor persoanelor juridice. Drept este ca de cele mai multe ori, numai persoanele juridice folosesc stampila.

Stampila este folosita, asadar, ca element de personalizare, autentificare a semnaturii si de siguranta, spre deosebire de semnatura care poate varia in functie de starea de spirit a persoanei, oboseala si in functie de nivelul de concentrare.

Am avut discutii lungi pe tema semnaturii electronice versus stampila. S-a inceput, in urma cu ceva timp, utilizarea semnaturii electronice, proces care ar ajuta la fluidizarea procedurilor, inclusiv in relatia cu administratia publica. Aceasta semnatura este folosita de multe companii chiar si de persoane fizice. M-am documentat destul de bine pe acest subiect si am aflat ca dat fiind procesul destul de strict in urma caruia o persoana sau companie poate ajunge sa beneficieze de semnatura electronica, aceasta poate fi considerata sigura. Cu toate acestea, solutiile de certificare electronica nu au reusit inca sa atinga nivelul de utilizare asteptat, rezultatele fiind mai degraba inca in lucru . In cazul administratiei publice, domeniu in care semnatura electronica ar putea aduce beneficii majore n imbunatatirea relatiei cu cetateanul si a intregului mecanism birocratic, initiativele sunt rare si se adapteaza de regula specificului local.

Asa ca momentan pentru noi stampila ramane inca cel mai bun element de siguranta pentru documentele tiparite.

Dar oare ii putem gasi stampilei si o alta intrebuintare?

Sigur ca da, putem folosi stampila pentru orice in principiu: pentru a crea tot felul de design-uri pe care sa le stantam repetitiv pe diverse produse, sa vedem…. o mai putem folosi pentru marketing, plicuri si scrisori personalizate sau pentru a se juca copii de-a doctorii si asa mai departe  . Deci pe langa partea serioasa, poate avea si o fata amuzanta stampila.

O sa va povestesc cum am descoperit eu o alta intrebuintare a stampilei decat cea clasica si in cazul meu de fata si cea oficiala.

Recent am deschis un magazin concept de vanzari produse de asigurari intr-un mall din zona de nord a Capitalei. Dupa ce am terminat proiectul si eram in pragul nebuniei deschiderii, m-am gandit impreuna cu echipa care se ocupa de designul si promovarea punctului cum sa aducem ceva mai nou, mai modern, mai proaspat, ceva cu care sa iesim in evidenta si asta pe langa calitatea produselor oferite si profesionalismul colegilor mei din agentie.

Asa ca povestea mea este una total adevarata si venita complet intamplator: in timp ce m-am dus sa imi fac o stampila Colop eu de cand ma stiu lucrez cu cei de la Colop pe partea de stampile si pe langa gama de stampile Colop, iti mai ofera si suport, solutii, materiale si echipamente pentru intregul proces de design. Ce imi place cel mai mult la ei ( si cum m-au si castigat de la inceput ) este ca pun la dispozitia clientului toate tipurile de stampile de la autotusante, flash, stampile electronice, datiere si numaratoare, sigilii pentru embosare, pana la cele mai noi tehnologii de productie prin gravura laser sau polimerizare UV. 

Stand la coada si asteptand cuminte randul meu, sesizez un produs ce imi atrage atentia si anume o stampila care se numeste Colop Stamp Mouse, o stampila destul de mica, intr-un suport personalizat interesant, prinsa cu o coarda elastica spiralata careia ii poti personaliza amprenta cum te lasa imaginatia, dar ce este cel mai important este ca eu am vizualizat-o eu integrata direct la noul stand. Probabil va intrebati de ce am nevoie de o stampila asa sau ce m-am gandit sa fac cu ea?

Fiecare agentie este dotata de noi cu materiale promotionale, de la agende, pixuri, la carti de vizita si mape. Pai m-am gandit asa: ce ar fi daca as inlocui clasicele carti de vizita cu aceasta stampila pe care sa o personalizez cu datele de contact din cartea de vizita si asa nici clientul nu mai pierde contactul si vin cu o ghidusie noua? Zis si facut, am dat comanda si a iesit exact asa cum mi-am imaginat, sau poate chiar mai bine!

Ce pot sa zic este ca am reusit sa fac 3 lucruri intr-unul singur: sa creez ceva nou, sa economisesc carti de vizita si sa ajut clientii sa nu ne piarda contactul  .

Asa ca eu cred ca daca ai imaginatie, stampila poate fi orice  !

  • Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2017
Ți-a plăcut ce ai citit? Click pe unul din butoanele de mai jos să ajungă și la alții

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.