Cum poți evita acvaplanarea?

Ce este acvaplanarea?

Acvaplanarea apare atunci când roțile autoturismului planează, alunecă peste apă iar tu nu mai ai niciun control. Acest lucru se întâmplă în general când plouă torențial și treci peste o baltă foarte adâncă. Acolo s-a strâns o cantitate mare de apă, care nu mai poate fi evacuată de către șanțurile, adică structura anvelopei.

Toate anvelopele, în special cele de vară, vin cu niște porțiuni longitudinale care evacuează apa pentru a avea o aderență corespunzătoare. Anvelopele de formula 1, spre exemplu care sunt perfect netede, nu evacuează deloc apa.

Au fost multe accidente din cauza acvaplanării, spre exemplu dacă vii într-o curbă destul de tare, pe o ploaie puternică și vei trece prin multă apă, vei acvaplana. Fiind multă apă, roțile tale nu o vor putea evacua și vei derapa. Acest derapaj este similar derapajului pe gheață.

Cum putem evita acvaplanarea?

Deținerea anvelopelor cât mai noi. Cu cât anvelopele sunt mai noi, cu atât se poate evacua mai eficient apa și se poate reduce riscul de acvaplanare.
A doua măsură pe care o putem lua este reducerea vitezei atunci când plouă torențial.

Am realizat și un clip pe youtube despre asigurări, iar canalul nostru de youtube RITTER Broker TV, abordează diferite subiecte din domeniul asigurărilor de care ai putea avea nevoie și pe care probabil nu le știi.

Abonează-te la canalul nostru de youtube folosind acest link.

0 Comentarii

    Lasa un comentariu

    Scroll Up