Ikigai – Secrete japoneze pentru o viata lunga si fericita

Ikigai… este un concept japonez, care s-ar traduce prin ” fericirea de a fi mereu ocupat „, care pare sa explice extraordinara longevitate a japonezilor, mai ales din insula Okinawa. Acolo, numarul persoanelor centenare depaseste cu mult media mondiala.

Cultivarea prieteniilor, alimentatia moderata, odihna adecvata si miscarea usoara par sa faca parte din ecuatia sanatatii, insa in centru este bucuria de a trai, care ii ajute sa insumeze ani si sa sarbatoreasca in continuare fiecare rasarit de soare, ikigai-ul personal al fiecaruia.

In Japonia este folosit pentru a descrie o pasiune sanatoasa pentru ceva care te face sa (te) simti ca traiesti cu adevarat, din plin, cu bucurie.

Cele 10 legi ale ikigai-ului:
1. Fii mereu activ, nu te pensiona niciodata.
2. Priveste lucrurile cu calm.
3. Nu manca pe saturate.
4. Inconjoara-te de prieteni buni.
5. Fii in forma pentru urmatoarea ta aniversare.
6. Zambeste.
7. Reconecteaza-te la natura.
8. Fii recunoscator.
9. Traieste clipa.
10. Urmeaza-ti ikigai-ul.

Ikigai-ul poate fi descoperit prin urmarea unui tel, al unui obiectiv, al unui vis, dar poate fi gasit si in ceva simplu precum intentia de a ne exprima sau de a interactiona cu ceilalti.

Mai multe despre ikigai puteti studia in cartea intitulata ” Ikigai secrete japoneze pentru o viata lunga si fericita” pe care o puteti cumpara de aici.

0 Comentarii

Lasa un comentariu

Scroll Up