Interviu Catalin Vasile – bursa.ro

Articol din categoria: Despre ce scriu ?

 (Interviu cu Catalin Vasile – Director General Ritter Broker) 

Reporter: Cum apreciati piata asigurarilor din tara noastra (evolutie si perspective)?

Catalin Vasile: Piata asigurarilor din Romania este caracterizata de un grad mediu de concentrare. Tendinta pietei romanesti a asigurarilor ramane orientata spre activitatea de asigurari generale, ce detine o pondere de 79% din totalul primelor brute subscrise, insa se sesizeaza, confom rapoartelor, o consolidare a pietei asigurarilor de viata ce a inregistrat o crestere de 8,75%, fata de primul trimestru al anului 2018.

Anul 2018 a fost caracterizat de o imbunatatire a indicatorilor de solvabilitate ai societatilor de asigurari. La sfarsitul lunii decembrie a anului 2018, toate societatile de asigurare indeplineau atat cerintele necesarului de capital de solvabilitate, precum si cerintele minime de capital.

In ceea ce priveste brokerii de asigurari, la sfarsitul anului 2018 figurau inregistrati in evidentele Autoritatii de Supraveghere Financiara un numar de 342 de brokeri autorizati si, in urma centralizarii raportarilor transmise de brokerii de asigurare, se constata si aici o crestere a valorii primelor intermediate pentru asigurari generale si asigurari de viata de 3,48%.

Reporter: Cum s-au educat clientii, in ultima perioada?

Catalin Vasile: Asa cum este si firesc, consumatorul se afla in centrul preocuparilor industriei de asigurari, atentia acordata clientilor fiind la fel de importanta atat din partea Autoritatii de Supraveghere Finaciara, cat si a asiguratorilor si brokerilor de asigurari.

Directiva privind distributia in asigurari are in centrul ei clientul, iar toate reglementarile au fost gandite in sprijinul clientului si al protejarii, dar si educarii acestuia.

Clientii trebuie sa fie constienti de riscurile la care sunt expusi si care sunt consecintele ce pot aparea in cazul in care nu se asigura si totodata trebuie sa li se explice foarte clar, concis si concret riscurile asigurate, conditiile de asigurare, excluderile din cadrul conditiilor de asigurare si asa mai departe. Pentru acest lucru, toate entitatile prezente in piata de asigurari, de la ASF, asiguratori, brokeri, trebuie sa fie implicate pentru a creste gradul de cunoastere a consumatorilor.

Reporter: In ce masura s-au diversificat produsele din piata si in ce masura s-au diversificat cererile din domeniu?

Catalin Vasile: Piata asigurarilor este foarte activa, in care in fiecare an apar produse noi de asigurare sau modificari ale produselor existente deja, principalul motiv fiind necesitatile si solicitarile consumatorilor.

Cu cat creste gradul de consum al produselor de asigurari, cu atat o sa apara si mai multe produse pentru a putea satisface nevoile clientilor.

Reporter: Unde se situeaza Ritter Broker in aceasta piata?

Catalin Vasile: Ritter-Broker se situeaza, momentan, in clasamentul brokerilor activi din Romania, intre pozitiile 70 si 80, conform datelor dis-ponibile, si ne dorim ca, prin strategia de dezvoltare pe care o avem, sa ajungem undeva la pozitia 40-50, pana la finele lui 2020.

Interviul complet il gasesti pe bursa.ro

Ți-a plăcut ce ai citit? Click pe unul din butoanele de mai jos să ajungă și la alții

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.